Qi Gong- Csi kung
Qi Gong- Csi kung

Szó szerinti jelentése "Energia termesztés". Olyan gyakorlatokra utal, amelyek javítják az egészséget, meghosszabbítják az élettartamot, és fokozzák a harmóniát önmagunkkal és a világgal. A tang soo do koreai karate ág kedvelt energia gyakorlata a Qi Gong.


A gyógyító qi gong / csikung története

A gyógyító csikung a hagyományos kínai gyógyászat egyik ága. A csi modern írásjele amely levegőt, lélegzetet vagy „életerőt” jelent, azt a téves benyomást kelti, hogy a csikung légzőgyakorlat, amelynek célja a megnövekedett oxigén bevitel. Ezzel szemben a csikung ősi írásjele a helyes, amelyben a Wu üresség és a tűz írásjelei vannak. Eszerint a csikung annak az útja, hogy megszabaduljunk a belső hőségtől (harag és nyugtalanság) és elérjük a természetes békét és nyugalmat. Rengeteg válfaja van, amelyek egy része lassú, egyenletes mozgást használ. De sok változatában szinte egyáltalán nincs mozgás, csak álló, ülő vagy fekvő testhelyzetben való meditáció. A változatok különböző elveken nyugszanak, mint a Jin-Jang, Öt elem, stb., de mind egyetért abban, hogy a csi az élet alapja.

A gong jelentése munka, tehát a csikung (chi gong, qi gong) az életerővel történő gyakorlás, vagy a nyugalom művelése.

Ami a csikung tudományos alapjait illeti, sok nyugati orvos elveti a többi alternatív gyógyászati technikával együtt. Legfeljebb hasznos, egészséges tornának fogadja el.

A harcművészeti ágakban pedig az egészség megőrzésen túl a pillanat uralásának az egyik legjobb elmélyítő módszereként tartják számon. Az igazi harcos mindig pontosan akkor támad, amikor egy attaknak ott az ideje. Sem előbb, sem később. Ezt csakis az energiái uralása, azaz önmaga uralása által képes elérni.

Egyre több harcművészettel foglalkozó filmben találkozhatunk olyan jelenetekkel, amelyekben a főhős pusztán akaraterejével porvihart kavar, gyertyákat olt el, vagy egyetlen karmozdulattal fegyverezi le ellenfelét. Ezeknek az alapja a qi gong tanítása. A koncentrált erő alkalmazása. Hogy ebben meddig lehet eljutni a legegyszerűbb gyógyító érintéstől a legnehezebb, az energiai fizikai szintű megnyilvánításáig, azt mindenki maga határozza meg önmagában, amikor eldönti, hogy feltételezi-e ennek az energiának létezését, avagy elveti még a lehetőségét is, és legfeljebb Jedi vagy szamuráj mítosznak tartja. Egyszer-egyszer érdemes megérezni, még akkor is, ha csak érzéki csalódásnak akarja a tapasztaló betudni.