Beszámoló Bedford 2012

Nagy örömmel tölt el, hogy ismét egy nagyszerű versenyről számolhatok be nektek.

Az European Tang Soo Do Alliance 2. nyílt Tang Soo Do Karate versenyének az angliai Bedford adott otthont.
A versenyen jómagam vezetésével egy 7fős kis csapat képviselte a Magyar színeket. A hagyomány teremtés útján haladó verseny, ezen mérföldkövén 133 versenyző mérte össze 4 versenyszámban az erejét és tudását.Mint minden verseny ez is élményekben gazdag volt, és sok-sok történet szülőatyja lett.
Az élmények már a szigetországba utazás kapcsán elkezdődtek. A csapat minden tagja nevében mondhatom kihagyhatatlan élmény a repülőgépen utazás minden perce, ugyan jómagam rutinos légi utas vagyok, de mindig nagy izgalommal tölt el a felszállás.
A légi utazás izgalmai után jött csak az igazán nagy élmény számomra: jobb kormányos autóvezetés. Az autónk átvételét követően, a szállásunkra vezető úton születtek viccesebbnél viccesebb történetek az autó kezelése terén.


Majd egy órányi utazás után megérkeztünk a szállásunkra Huntingdon-ba. Master Mark Allen saját otthonában tölthettük el a következő 3 napot. A verseny előtti nap a csapat Cambridge-be látogatott el kikapcsolódás címén. A csapat felnőtt tagjaira a nap végén nagy feladat várt: fel kellett készíteni a tornacsarnokot a másnapi versenyre.


Este 8-kor kezdtünk neki az átalakításnak és 3 óra elteltével a csarnok átalakult egy 6 küzdőteres arénává, ahol a pódium előtt sorakoztak a kupák és az érmek százai. A pódium fölött helyeztük el a szövetségi és nemzeti zászlókat. Az előkészületek végeztével végignézve a csarnokon büszkén néztem a magyar lobogót, amit ezúton is nagyon köszönök Németh Krisztinának a gyönyörű munkájáért.


Mindenki számára hamar eljött a reggel 6 és az ébredés. A kapunyitás újabb nagy élményt hozott a csapatnak: versenyzők mesterek, ameddig a szem ellát és mindenki nagy szeretettel fogadott minket.


Aztán eljött a nagy pillanat: Master Mark Allen megnyitotta 9:30-kor a versenyt. Az ünnepélyes megnyitó keretein belül átvehettem a 2 danos oklevelemet és a névre szóló hímzett fekete övemet.

A megnyitót követte a szabályok ismertetése és a csapat formagyakorlat versenyszám.
Ez volt az első versenyszám, amiben helyezést ért el a csapat. A feladat nem volt egyszerű és a sors is nagy próba elé állította a csapatot, elsőként léptek a kötelek közé megnyitva ezzel a küzdelmeket. Az első nagy megilletődés után én következtem a sorban a fegyver és formagyakorlat versenyszámokkal. A „KIRÁLY” kategória most is nehéz döntés elé állította a bírókat. 9 versenyző 3 fegyvernemben 6 különböző gyakorlattal mérte össze felkészültségét. A pengék suhogását követte a pontozó táblák serény forgatása: minden feketeöves rohant bíráskodni és segédkezni- velem egyetemben. A legnagyobb sajnálatomra az én küzdőteremen nem lépett pástra magyar versenyző, így csak a szemem sarkából tudtam elcsípni néhány pillanatot a csapatom szerepléseiből. A magyar csapat küzdelmei koránt sem voltak egyszerűek: csoport összevonások, „rövidzárlatok”, rohanás, izgalom jellemezte a versenyszámokat. A nap drámáját a 18-20 és 24-35éves kezdő és haladó csoportok összevonása hozta: két tanítványom került egymással szemben ebben a csoportban. A szabad küzdelem 3-ik helyéért folytatott harcban a két fiú óriási harcban megjárta a mennyet és a poklot: csak egy 3 helyezett lehet!


A nap záróakkordja a „KIRÁY” kategória szabad küzdelmei voltak. 9 feketeöves 24-35 év közötti harcos feszült egymásnak.
Legnagyobb sajnálatomra nem tudtam a legjobbak között végezni, elővesztőként nem jutottam be a 8 közé. Az eredményem nem szégyellem, csalódottság mindig van ilyen helyzetekben, de a Mesterem megtanította hogy ne kifogásokat keressek! Mindig eszembe jutnak intő szavai: „ Te már feketeöves vagy mindig készen kell, állj a küzdelemre!”

A torna bajnoki címek kihirdetése után véget ért a verseny. A magyar csapat ekképp zárta a versenyt:

Babai Roland: 7-8 éves fiú 10-5gup fokozat


• csapat formagyakorlat: bronzérem
• egyéni formagyakorlat: aranyérem
• szabad küzdelem: aranyérem

Pogrányi Levente: 18-35 éves férfi 10-1gup fokozat


• csapat formagyakorlat: bronzérem
• egyéni formagyakorlat: aranyérem
• szabad küzdelem: bronzérem
• fegyveres formagyakorlat: ezüstérem

Pogrányi Tamás: 10-11 éves fiú 10-5gup fokozat


• egyéni formagyakorlat: ezüstérem
• szabad küzdelem: ezüstérem
• fegyveres formagyakorlat: ezüstérem

Pogrányi Zsolt: 10-11 éves fiú 10-5gup fokozat


• fegyveres formagyakorlat: bronzérem

Csóka Péter: 18-35 éves férfi 10-1gup fokozat


• csapat formagyakorlat: bronzérem

Rozgonyi Gergely: 24-35 éves férfi 1-3dan fokozat


• fegyveres formagyakorlat: bronzérem

Az esti ünneplést követően hamar új napot kezdtünk . A vasárnapi edzőtábor mindenkit rengeteg új és hasznos tudással gazdagított.


Végezetül nagy-nagy köszönet Gabriella Allennek és Master Mark Allennek a vendéglátásért és felejthetetlen élményekért. Nagy hálával tartozunk továbbá Babai Sándornak a csapatunk utaztatásáért, Németh Krisztinának és Opre Lászlónak a csapat koordinálásában és az események dokumentálásában végzett munkájáért.


Szép volt CSAPAT!!!
Tang Soo!

Rozgonyi Gergely
2.Dan