GYIK
Kiknek érdemes elkezdeni?
Életkortól függetlenül az edzéseken várunk minden mozogni vágyót:
• lányokat-fiúkat
• szülőket
• hölgyeket- urakat

5 éves testvérem is jöhet edzésre?
Igen, de neki nem 90 perces, hanem 60 perces az edzés a kezdeti időkben. És kizárólag szülői, vagy nagyobb testvér felügyelete mellett maradhat az első pár edzésen. Később, ha már önállóan is jól érzi magát, maradhat egyedül is.

Mit kell hoznom az első edzésre?
Magadon kívül egy kényelmes pamut melegítőnadrágot (zipzár nélkülit) és egy fehér pólót, esetleg innivalót, és egy kisebb törölközőt, ha pedig fázós vagy, akkor egy könnyű edzőcipőt is tegyél a ruhák mellé.

Kötelező-e az edzőruha?
Az első vizsgáig nem, de színes övtől már igen. Azaz marad idő beszerezni, és nem kell azzal foglalkozni, ha mégsem folytatnád pár edzés után, hogy mi legyen a feleslegessé váló öltözettel. Azonban az is tény, hogy maga a ruha egyfajta elkötelezettséget jelent.

Hol érdemes karate ruhát venni?
Tatabánya -Dózsakert sétáló utcai sportbolt
www.budopest.hu itt diák igazolvánnyal 10% kedvezményt kapsz- Budapest VII. Wesselényi utca 47.- tömegközlekedéssel is jól megközelíthető (4-6 villamos)
www.budosport.hu Budapest X. Füzér u. 54/b- érdemes az akcióikat nézni

Hol lehet beszerezni a csapat pólót?
Megrendelhető itt vagy személyesen az edzések valamelyikén.
Mikor kapok felvarrókat a ruhára? Akár az első edzésen is beszerezhető, de általában azt javasoljuk, hogy az első vizsga után érdemes, amikorra eldöntötte az edzőtárs, hogy a csapat tagja akar maradni.

Milyen gyakran van vizsga?
Egy évben 2-3 vizsga van. Ez mindig függ attól is, hogy éppen milyen lelkesen és megfelelő mélységben sajátítják el a következő szint anyagát a tanítványok.

Kötelező vizsgázni?
Nem kötelező, ez egy lehetőség, hogy a megszerzett tudás dokumentálva legyen. Ám e nélkül versenyre menni, illetve bizonyos fentebbi szintű tudásanyagokat elsajátítani nincs mód. Aki nem szeretne vizsgázni, mert a mozgás öröméért, és az életben is használható önvédelmi technikák elsajátításáért jár edzésre, ugyan olyan megbecsült tagja a csapatnak!

Mennyi idő alatt lehetek fekete öves?
Amennyi időt a gyakorlásra szánsz, ami nem azonos az edzésen eltöltött idővel. Egyébként pedig a leggyorsabb időszak a kivárási időket is beleszámítva: 2-3 év.

Milyen gyakran vannak versenyek?
Magyarországon évente kettő stúdió verseny van, az Európai TSD Allinace versenyeiről pedig rendszeresen tájékozódhatsz itt a honlapon is az aktuális eseményeknél, vagy a hírekben. Ugyanígy szerezhetsz tudomást a társ harcművészeti, küzdősport ágak versenyeiről is, amelyeken részt veszünk.

Mit tehetek, ha az utcán megtámadnak?
Használod az elsajátított technikákat és elméleti tudást. Ami azt is jelenti, hogy nem feltétlenül célravezető narancsövesként a torkodnak szorított késsel szamurájkodni! Életed egy van! Ezt is megtanulod, annyi minden mással együtt az edzéseken. Persze vannak helyzetek, amikor már egészen csekély tapasztalattal is le tudod szerelni a támadódat. Amire már volt példa a hölgy edzőtársak tapasztalatában is.

Mikortól tanulhat egy tanuló fegyverekkel bánni?
Szabályzat szerint barna övtől, azaz 4 gup-tól.

Hogyan szállíthatom edzésre a fegyvereimet?
Ezt a 175/2003. (X. 28.) KORM. RENDELET szabályozza, e rendelet hatály az alább felsorolt közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre és az azokkal kapcsolatos egyes tevékenységekre terjed ki.

Mi közbiztonságra különösen veszélyes eszköz?
(vigyázat jogi szöveg az idézet)
a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-,vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);

b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);

c) a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek; azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport és a szokásos életvitel körében használt eszközökre, melyeknek közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt. Feltéve, ha a tényleges munkavégzésen (tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb biztonságos módon történik.

Nincsen semmi tapasztalatom, nagyon furcsán fogtok rám nézni?
Nem! Minden edzőtárs örül az új érdeklődőnek, és egyáltalán nem szokatlan, ha valaki előélet nélkül kezd nálunk.

Már próbáltam pár ágazatot, jelent ez előnyt vagy hátrányt?
Ha valódi odaadással művelted azokat, akkor feltétlenül előnyödre válik, és nálunk is jól tudod majd hasznosítani a tapasztalatod, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy minden harcművészeti ág, mindegyik küzdősport kicsit más, ezért ezt a másságot is el kell fogadnod! Hátrányodra csak akkor válhat, ha folyamatosan összehasonlítgatsz, és nem arra koncentrálsz, hogy mi az a többlet, amit itt kaphatsz.

Mennyibe kerül az edzés?
Az első edzés díjmentes, így nem kockáztatsz semmit, egy kis izomlázon kívül. Az aktuális havi illetve alkalmankénti árakról itt tájékozódhatsz

Járhatok-e edzésre ha asztmám, ritmuszavarom, gerincferdülésem, gerincsérvem stb. van?
Több olyan edzőtársunk is van, akik ezekkel a betegségekkel élnek, és járnak edzésre minden gond nélkül. Természetesen mindig egyedileg kezeljük az adott betegség súlyosságának és az orvosi javaslatnak megfelelően a helyzetet. Többnyire javulást tapasztalunk (asztmás edzőtársunk egyetlen egyszer sem szenvedett rohamtól, sőt általánosságban is csökkentek a panaszai)

És végül az egyik leggyakoribb nem is igazán kérdés, hanem megjegyzés:

Óóó én ezt már láttam filmben, you tube-on stb:
az jó, ha nézel ilyesmiket, legalább motivál. De ne feledd: még senki nem látott olyan mestert, aki videó nézegetéstől vált volna mesterré. Csak az érhet a csúcsra, aki kapaszkodik felfelé, és nem az, aki olvasgatja az útikönyveket!


Tang soo!