Érdekességek
Hwang Kee

Az első újkori nagymester. A Tang Soo Do modern szövetségének megalapítója. A Tang Soo Do rendszerét dolgozta ki 1945-ben, a Tae-kyon és a Sooabak-gi kimerítő tanulmányozása után. Alapított egy intézetet a Kyoto Butokukai mintájára, ahol Tang Soo Do-t tanított. Alapítványa neve Moo Duk Kwan, ami annyit jelent: Harci Erény Intézete.

Két különböző Moo Duk Kwan iskola táplálkozott ugyanazon forrásból, az egyik a Tang Soo Do, a másik pedig a Taekwondo Moo Duk Kwan ága.

A Tang Soo Do-t, Tang Soo Do Bu néven 1946-ban kezdték el tanítani Szöulban, a Yong San vasútállomáson. A szervezet neve Kyo Tong Bu Woo Hae volt. Mivel az iskola egy vasútállomás területén volt, így kezdetben a tanítványok ottani dolgozók voltak. Az iskola sok éven keresztül virágzott, a koreai háború alatt bezárt, majd új néven –Moo Duk Kwan- újra megnyílt.

1953-ban a Tang Soo Do Moo Duk Kwan fejlődésnek indult. Hivatalos címét, Koreai Soo Bahk Do Szövetségre változtatta. 1955-ben már tíz különböző klub létezett, és ugyanebben az évben a szövetség házigazdája volt az első kínai-koreai harcművészeti bajnokságnak.

1965-ben több iskola is egyesült a Taekwondo égisze alatt, azonban Kee Hwang ellenállt a beolvadásnak. Ennek következtében, két tanítványa, Im Young Tek és Hong Chong Soo kivált és megalapították a saját Moo Duk Kwan águkat és csatlakoztak a KTA (Korean Taekwondo Association) szervezethez, ennek következtében jött létre a két különálló Moo Duk Kwan ágazat, a Tang Soo Do és a Teakwondo. Bár struktúrájukban és stílusukban hasonlóak voltak, formájukban és fókuszukban különböznek egymástól.

Hivatkozások:
http://www.tangsoodoworld.com
http://www.tornadohse.hu


Chuck Norris:

Talán a legismertebb személy hazánkban, akiről Shin mester azt mondta, hogy bár nagyon tehetséges, de igencsak lusta tanítvány.

„Gyerekkorát nyomasztónak írja le. Nem volt sportos, hanem félénk, tanulmányi átlaga pedig csak közepes. A többi gyerek gyakran gúnyolódott rajta származása miatt – Chuck arra vágyott, hogy jól elverje őket.”

1958-ban Norris csatlakozott az Egyesült Államok Légierejéhez mint katonai rendész, és az Osani Légibázisra küldték Dél-Koreába. Itt kapta a Chuck becenevet, és tangszudó edzésekre kezdett járni. Később fekete övet szerzett tangszudóban, teakwondoban és Shito-Ryu karatéban, valamint a brazil Jiu-Jitsuban. Megalapította saját iskoláját a Chun Kuk Do-t (Egyetemes út) és az Egyesült Harcművészetek Szövetségét (UFAF).

Fekete övre magánál Hwang Kee nagymesternél vizsgázott egy év és napi 5 órányi edzés után. Elsőre sikertelenül. Majd 3 hónap múlva sikerrel.

Az elhíresült Chuck Norris-os pörgős forgós rúgás egy Dwi Hu Ryo Cha Ki, ami egy félköríves, 180° fokos fordulatos rúgás.

Hivatkozások:
http://www.tangsoodoworld.com
http://hu.wikipedia.org


Michael J. White

Következő hírességünk a Magyarországon kevéssé elismert de talán eléggé ismert Michael J. White.

Ő volt az első fekete szuperhős karakter a filmvásznon. Kiterjedt tudással bír a Shotokan, a Goju és a Kyokushin karate, a Taekwondo, a Kobudo, a Tang Soo Do-és Wushu harcművészeti ágakban.

Először a Toxic Avengers II.-ben szerepelt. A Tini Nindzsa Teknőcök mozi változatának második részében a New York-i rendőrség egyik tisztjét alakította.
Első komoly szerepe, a számára nagy áttörést jelentő 1995-ös HBO produkcióban, az Acélökölben volt, ahol a híres nehézsúlyú boxolót Mike Tyson-t alakította.
Az 1997-ben bemutatott Spawn – Az ivadék című mozifilmben a híres képregényhőst keltette életre. Alakításáért a Blockbuster Entertainment Awards a legjobb újonc férfi színész díjára jelölte, és a kritikák is nagyon dicsérték.
Tökéletes katona 2 – A visszatérés című filmben Jean Claude van Damme ellenfelét alakította. A 2001-es Sebhelyekben pedig Steven Seagal-lal játszott együtt.
2006 Vitathatatlan 2
2008 A sötét lovag című filmben a bandafőnök Gambol-t alakította.

Hivatkozások:
http://hu.wikipedia.org
http://www.filmkatalogus.hu
http://starity.hu


Cynthia Rothrock


Öt különböző harcművészeti stílusból is van mesterfokozata: Tang Soo Do, Tae Kwon Do, Saskarom Kungfu, Wu Shu, Északi Shaolin Kungfu. Kedvenc fegyvere a horgas végű kard, míg kedvenc mozdulata a skorpiórúgás. Aktív versenyzőként több száz trófeát gyűjtött be, férfi versenyszámokban is nyert.

13 évesen kezdett el karatézni, és természetes tehetségének köszönhetően hamar sikeres versenyző lett. 1982-re ő volt az USA első számú versenyzője fegyver és kata kategóriákban. 1981 és 1985 között minden évben, vagyis ötször is megnyerte a fegyver és kata kategóriát a World Karate Championshipben, amellyel azóta is rekordtartó.

Ebben a kategóriában nincs külön férfi és női versenyszám, mivel nem küzdelem-központú, hanem a mozgás kiforrottságán van a hangsúly. Az "Inside Kung Fu" és a "Black Belt" magazinok címlapján is ő volt az első női harcművész. Azon kevesek egyike, akik bekerültek a Black Belt Hall of Fame-be és az Inside Kung-Fu Hall of Fame-be. Ő ihlette a nagy sikerű és több folytatást is megért Mortal Kombat című játék Sonya Blade nevű karakterét.

Azon kevés nem ázsiai harcművész-filmsztárok egyike, akik Hongkongban is sztárok, és valószínűleg ő volt az első fehér bőrű, női, nem komikus és pozitív hős egy kínai filmben. Jelenleg Studio City-ben, Kaliforniában vezet egy harcművészeti klubot és magánórákat ad.

Hivatkozások:
http://www.cynthiarothrock.org
http://hu.wikipedia.org
http://www.filmkatalogus.hu